Sadbové brambory
Sadba brambor musí být certifikovaná
Musíte koupit brambory určené k výsadbě, tedy certifikované jako sadba. Díky tomu máte jistotu, že neobsahují viry ani choroby, které mají podstatný vliv na výnos a které se přenášejí právě nekvalitní sadbou. Balíček se sadbou brambor ponese písmeno A nebo B. Béčko můžete vysadit jen letos, áčko lze použít i v dalším roce.
Z toho důvodu i sadba od souseda, ač pěkně vypadá, nemusí být zcela zdravá – to vám zaručí jen sadba uznaná. Při jejím nákupu dbejte, aby hlízy byly velké kolem 4,5 centimetru, zdravé a vždy s označením názvu odrůdy i množitele. V letošním roce sadbu pořídíte zhruba za 16 až 17 Kč za kilogram. Výsadbový materiál je vhodné měnit každý druhý rok za certifikovanou sadbu, aby byly brambory zdravé. Jakákoliv viróza se v důsledku vegetativního množení brambor (to znamená, že si schováte vlastní brambory z minulé sklizně) přenese ze starých na nové.
Kdy vysadit brambory
Termín výsadby se odvíjí především od aktuálního počasí a teplot. Obvykle se pohybuje od konce března až po druhou polovinu května. Podmínkou je, aby půda měla v hloubce okolo jednoho centimetru teplotu alespoň šest až osm stupňů Celsia a nebyla příliš vlhká. Poznáte to tak, že se po stlačení v ruce a uvolnění rozpadne a nebude se lepit na nářadí. Ve vyšších podhorských a horských oblastech můžete uspíšit prohřátí půdy použitím netkané textilie či fólie.
Jak vybrat sadbu brambor
Nikdy nesázejte normální konzumní brambory. Jsou totiž ošetřeny retardačními přípravky proti klíčení, takže by vám vůbec nemusely vyklíčit. Důležité je pořídit si kvalitní certifikovanou sadbu. Nabídka je široká, vybírat můžete z více než sto šedesáti druhů. Do půdy patří sadbové brambory s narašenými klíčky, dlouhými jeden až dva centimetry. Delší klíčky by se při výsadbě ulámaly a sadba by musela nasadit nové rašení, což by ji vysílilo. Dbejte také na to, jak sadbové brambory vypadají. Nesmí mít bělavý povlak a musí být pravidelné, bez chodbiček a jiného viditelného poškození.
Půdu na brambory předem připravte
Celou plochu, kam chcete vysadit brambory, nejprve zbavte všech plevelů a následně velmi důkladně zkypřete alespoň do hloubky patnácti až dvaceti centimetrů. Brambory totiž vyžadují kyprou a dobře propustnou půdu. Malé záhony se nejlépe kypří ručním prutovým kypřičem nebo elektrickou motyčkou. Po nakypření začněte s přípravou výsadby – vyoráte či motyčkou si vytvoříte brázdu, do které vkládáte brambory. Nebo využijete metodu hrobkování, to znamená, že vykopete jen jednotlivé "hrůbky" neboli jamky.
Jak hluboko sázet brambory
Jednotlivé hlízy sázejte asi dvacet až třicet centimetrů od sebe (pokud děláte hrůbky, tak je vytvořte od sebe v této vzdálenosti). Nikdy ale ne příliš hluboko. Hloubka by měla být maximálně o jeden až dva centimetry větší, než je výška hlízy. Vzdálenost jednotlivých řádků by pak měla být pětašedesát až sedmdesát centimetrů, aby měly rostliny dostatek místa, vzduchu a světla.
Při výsadbě je důležité, aby vrcholová očka směřovala nahoru. Pokud hlízu vysadíte opačně, zbytečně ji připravíte o množství zásobních látek a energie a oddálíte začátek růstu.
Podstatné je také dostatečné nahrnutí půdy nad hlízy. Osázené řádky zahrňte do výšky sedmi až patnácti centimetrů, přitom ale dbejte na to, aby byly rovné po celé délce. Poté záhony poprvé zalijte a udržujte je stále mírně vlhké – brambory pak velmi rychle naklíčí. Po jejich vyvinutí je znova přihrňte, podpoříte tím vývin hlíz a zároveň znemožníte plevelům růst.
Brambory jsou poměrně náročné na živiny. Vyžadují organické i minerální hnojení. Z minerálních hnojiv se osvědčuje síran draselný nebo cererit. Z organických materiálů pak rozleželý hnůj nebo kvalitní kompost. Pokud jste si nestihli připravit záhon už na podzim, udělejte to co nejdříve. Po zemině poházejte hnojivo nebo granulovaný hnůj a zapravte je ručně, popřípadě rotavátorem.
Boj proti plevelům
Postřiky proti plevelům jsou ve vegetační době nevhodné – lepší bude, když si pomůžete pomocí nářadí nebo techniky. Vynikajícím doplňkem každého jednoosého malotraktoru je rotavátor nebo rotační plečka.
U rotavátoru stačí, pořídíte-li si nejkratší typ osového čepu a na kypření použijete jen po jedné hvězdici na každé straně. U rotační plečky zvolte záběr podle toho, jak široké mezery mezi jednotlivými řádky chcete mít.
Pravidelným kypřením se vám podaří úspěšně bojovat proti nejrůznějším plevelům, ale pozor! Ty obtížné, jako je pýr, musíte nejprve vytrhat. Jinak je pouze nasekáte na kousky, a tím rozmnožíte.
Jak vybrat odrůdu a varný typ?
Při výběru konkrétní sadbové odrůdy si nejdříve ujasněte, zda chcete mít brambory k přímé spotřebě, nebo je naopak hodláte skladovat přes zimu. Podle toho zvolte odrůdy s dlouhodobou skladovatelností. Platí, že čím odolnější odrůda je, tím snadnější bude i její pěstování. Nezapomeňte se také rozhodnout, jaký varný typ upřednostníte. Rozlišujeme tři (respektive čtyři) – udávají vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor:
Varný typ A se hodí hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha – brambory mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu.
Varný typ B je vhodný jako univerzální přílohový, hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se hlízy částečně rozsypávají a mírně moučnatí.
Varný typ C se uplatňuje především pro přípravu kaší a těsta, používá se na hranolky, do bramboráků a bramborových placek – hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se, jsou rozvářivé.
Varný typ D uvádíme spíše pro úplnost, používá se totiž při výrobě lihu. Hlízy s hrubou strukturou jsou výrazně moučnaté a velmi se rozvařují.
Rané brambory: K rychlé spotřebě
Pro rané brambory je typická nedozrálá, tenká slupka, která se loupe, a dynamický nárůst hlíz. Konzumují se už v létě, jsou určeny především k rychlé spotřebě (období skladovatelnosti uvádíme zvlášť u každé odrůdy). V porovnání s pozdními odrůdami obsahují méně škrobu, ale více vody a bílkovin. Mezi rané konzumní brambory řadíme odrůdy velmi rané a rané.
- Velmi rané brambory: doba vegetace je do 90 dní
Belarosa: červená odrůda vhodná do sušších půd. Varný typ B. Dosahuje stabilních a vysokých výnosů dobré kvality, není citlivá na stres ze sucha. Skladovatelnost dlouhodobá – březen.
Colette: žlutá odrůda, varný typ BA. Skladovatelnost dlouhodobá – duben.
Corina: kvalitní přílohová odrůda kompaktní konzistence, se žlutou dužninou a hladkou, pevnou slupkou, mělkými očky, oválného tvaru a varného typu B. Dužnina po uvaření netmavne. Skladovatelnost střednědobá – leden.
Impala: tradiční odrůda varného typu B. Pyšní se velmi vysokými výnosy v raných termínech v plné zralosti. Skladovatelnost střednědobá – březen.
Magda: odrůda pro letní a podzimní konzum, lze ji využít i pro úpravu smažením na hranolky, varný typ B. Skladovatelnost střednědobá – prosinec.
Monika: vhodná pro velmi rané sklizně, varný typ B. Po uvaření má pevnou konzistenci a netmavne. Skladovatelnost střednědobá – leden.
Red Sonia: odrůda s červenou, velmi hladkou slupkou a příjemnou chutí. Dá se prát a dobře skladovat. Začíná se prosazovat mezi znalci konzumní kvality. Je úspěšná v zemích, kde hlavní roli na trhu hrají červenoslupké odrůdy. Varný typ B. Skladovatelnost dlouhodobá – březen.
Rosara: odrůda s červenou hladkou slupkou varného typu BA. Skladovatelnost střednědobá – leden
- Rané brambory: doba vegetace je 90 až 110 dní
Adéla: velký výnos, výborná chuť, varný typ B. Neklíčí až do pozdního jara. Skladovatelnost dlouhodobá – duben.
Belana: velmi kvalitní, pevně vařivá salátová stolní odrůda s velmi dobrou chutí. Varný typ se označuje jako A/AB. Skladovatelnost: střednědobá – leden.
Dali: velmi chutná, vhodná i pro dlouhodobé skladování. Varný typ BA vhodný na pevnější přípravu brambor. Skladovatelnost: dlouhodobá – březen.
Elfe: výborná chuť, pevnější konzistence, vhodná i na loupání (netmavne) a balení, varný typ B. Skladovatelnost: střednědobá – leden.
Esmee: odrůda s červenou slupkou a vysokým výnosem velkých vzhledných hlíz, varný typ AB. Skladovatelnost: dlouhodobá – březen.
Marabel: nenáročná, s velmi dobrou chutí a vysokým výnosem. Varný typ B. Skladovatelnost: střednědobá – prosinec.
Larisa: nová odrůda varného typu B. Vysoký výnos, výborná chuť. Skladovatelnost: dlouhodobá – duben.
Vysočina: pevnější konzistence, výborná chuť, velmi vhodná i na loupání (netmavne) a balení, varný typ AB. Skladovatelnost: střednědobá – leden.
Polorané brambory: K dlouhodobému uskladnění
Hodí se především k dlouhodobému uskladnění, doba jejich vegetace je 110 až 130 dní.
Agria: poloraná až pozdní odrůda, přílohová, s využitím na hranolky, chipsy, suché produkty a velmi vhodná i pro běžný konzum. Varný typ B. Skladovatelnost: dlouhodobá.
Antonia: salátová odrůda s vynikající chutí, varný typ AA. Kombinace vysoké výnosnosti a chuťové kvality. Skladovatelnost: dlouhodobá – duben.
Bernina: salátová i přílohová odrůda výborné kvality a chutě, pevná konzistence, vhodná na loupání. Varný typ A. Skladovatelnost: dlouhodobá – duben.
Concordia: nová perspektivní kvalitní odrůda, stabilní, s pravidelným oválným tvarem, velmi mělkými očky a hladkou slupkou, varný typ B. Skladovatelnost: dlouhodobá – duben.
Dominika: kvalitní odrůda, velmi vysoký výnos, velké hlízy, jemná struktura, varný typ A. Skladovatelnost: dobrá.
Ditta: salátová odrůda s vysokým výnosem a nezaměnitelnou máslovou chutí, varný typ AB. Skladovatelnost: dlouhodobá – březen.
Laura: konzumní odrůda odolná háďátku bramborovému, virovým chorobám i obecné strupovitosti. Varný typ B. Skladovatelnost: dlouhodobá – březen.
Red Anna: červená odrůda s vysokým výnosem varného typu AB. Skladovatelnost: velmi dobrá.
Pozdní brambory: Pro průmyslové městování
Jsou vhodné spíše pro průmyslové pěstování.
Jelly: Pozdní odrůda s vysokým výnosem vzhledných velkých hlíz, velmi dobrá kvalita konzumu, varný typ B. Skladovatelnost: dlouhodobá.
Zdroj: https://abecedazahrady.dama.cz/